Financiële mogelijkheden
Om de investering in een accu aantrekkelijk te maken is een financiële steun in de rug meer dan welkom. De overheid stelt meerdere subsidies beschikbaar die de investering in een accu tegemoet komen.
Subsidies
Wilt u gaan investeren in een Energie Opslag Systeem? Dan kunt u gebruik maken van belastingaftrek. U kunt hiervoor zowel de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA), Energie-investeringsaftrek (EIA) als Subsidie Jonge Landbouwers (JOLA) gebruiken. Stel dat u een combinatie maakt van KIA (28% max.) en EIA (45,5% max.), dan kunt u 73,5% van de investering in mindering brengen op de belasting.
KIA
De KIA is in het leven geroepen om het investeren in bedrijfsmiddelen te stimuleren. Door middel van deze regeling kunt u tot maximaal 28% van uw investering in een accu extra aftrekken van uw winst.
» Klik hier voor meer informatie over KIA
EIA
Veel agrariërs hebben een eenmanszaak, maatschap of VOF. Dan betaalt u bij een goed jaar bijna 50% inkomstenbelasting. Logisch dat u dan zoekt naar manieren om de belastingdruk te verlagen. Een investering in zonnepanelen is dan erg interessant. EIA geeft u een aanzienlijk belastingvoordeel en kan het rendement op uw investering in zonnepanelen een stuk aantrekkelijker maken.
» Klik hier voor meer informatie over EIA
JOLA
De overheid wil jonge landbouwers onder de 41 jaar stimuleren en ondersteunen. Met deze subsidie steunt de overheid agrarisch ondernemers bij een bedrijfsovername met de aanschaf van duurzame investeringen. Daarmee kunnen zij beter inspelen op marktontwikkelingen en wensen van de samenleving. De subsidie is onderdeel van het plattelandsontwikkelingsprogramma (POP3).
» Klik hier voor meer informatie over JOLA
Willekeurige afschrijving (in 2023)
Willekeurig afschrijven betekent dat u naast de gewone afschrijving zelf bepaalt hoe en wanneer u een bedrijfsmiddel afschrijft. Dit kan u een liquiditeits- en rentevoordeel opleveren. In 2023 is er een eenmalige verruiming van de regeling willekeurige afschrijving. Deze regeling geldt voor bepaalde nieuwe bedrijfsmiddelen, waar een Energie Opslag Systeem ook onder valt. U kunt deze voor maximaal 50% willekeurig afschrijven. Op het restant past u de gewone afschrijving toe.
SDE++ en ISDE
Zowel SDE++ als ISDE zijn niet beschikbaar als subsidie voor energieopslag. Minister Jetten voor Klimaat en Energie zei in 2022 wel dat ze “onderzoek zal doen naar hoe de inzet energie opslag kan worden bevorderd.” De lobby om een subsidie op batterijen is dus volop gaande. Daarentegen zijn er zeer interessante verdienmodellen met energie opslag mogelijk, waardoor subsidie in veel gevallen niet eens nodig is.