Asbest verwijderen
Wat is asbest?
Asbest is een mineraal, dat bestaat uit microscopisch kleine naaldachtige vezels. Het is sterk, isolerend, slijtvast, en brandwerend. Vanwege de lage prijs en de onverwoestbare eigenschappen is het wereldwijd in zeer veel producten gebruikt. Asbest is bijvoorbeeld verwerkt in golfplaten, isolatiemateriaal en vloerbedekking. Zolang asbest in gebonden toestand verkeert is er geen gevaar voor de gezondheid.
Gezondheidsrisico asbest
Het wordt pas gevaarlijk als de asbestvezels ingeademd worden. Ze komen dan in de longen en kunnen vervolgens longkanker veroorzaken. Asbestziekten komen vaak pas na tien jaar of langer aan het licht. Volgens recent onderzoek zullen er tot 2028 in totaal zo’n 13.000 mensen dodelijke asbestkanker krijgen.
Asbest verboden door de regering
Het gebruik van asbest is in 1993 verboden door de Nederlandse regering. Sinds 2005 is het (her)gebruik van asbest ook op Europees niveau verboden. In 2015 heeft de regering aangekondigd dat asbestdaken vanaf 2023 verboden zijn. Vóór die tijd moeten het asbest dus van de Nederlandse daken verwijderd zijn.
Subsidie verwijderen asbest en terugplaatsen zonnepanelen
Veel boeren hebben te maken met asbest op hun boerderij. Ruim driekwart van de asbestdaken is te vinden in de agrarische sector. Gelukkig heeft het rijk subsidie beschikbaar gesteld voor agrariërs met asbest op hun stal, loods of schuur. De subsidie ‘Asbest eraf, zon erop’ biedt maximaal € 15.000,- voor het verwijderen van asbest. Wel moeten hier vervolgens zonnepanelen voor teruggeplaatst worden.
Wilt u meer informatie over de subsidie ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ en de mogelijkheden in uw situatie? Laat hier uw gegevens achter en wij nemen contact met u op.
Asbest verwijderen
Als u asbest wilt laten verwijderen van uw stal, loods of schuur is het verstandig dit door een gecertificeerd bedrijf te laten doen. Het is namelijk gevaarlijker om asbest op een verkeerde manier te laten verwijderen dan om het te laten zitten. Het verwijderen van asbest gaat als volgt.
- Alles begint met een asbestinventarisatie. Dit om te bekijken hoe de situatie is. Er wordt dan bekeken hoe groot de risico’s zijn van de geplande werkzaamheden. Hoe hoger het risico, hoe zwaarder de maatregelen.
- De omgeving van de stal, loods of schuur wordt afgezet met lint en borden.
- De grond wordt ter bescherming altijd afgedekt met zeil. Ook de vloer in de stal, loods of schuur wordt afgedekt.
- Omdat de dakconstructie doorgaans niet betrouwbaar is, wordt meestal een verreiker gebruikt om bij het dak te komen en om de platen veilig te verwijderen.
- Na de asbestsanering komt er een nieuw dak op uw schuur. U bepaalt zelf welke dakbedekking er teruggeplaatst wordt. Het is raadzaam om de werkzaamheden van asbestverwijdering en dakvervanging door één bedrijf uit te laten voeren. Op deze manier loopt de bedrijfsvoering op de boerderij zo min mogelijk vertraging op.