login monitoring login panel

Belasting en subsidies

Als u kiest voor zonnepanelen op uw dak is het goed om te weten dat er een aantal manieren zijn om de investering financieel aantrekkelijker te maken.

 

Belastingvoordeel

Zonnepanelen zijn nog interessanter door een aantal belastingaftrek regelingen.

EIA en KIA

Bijvoorbeeld de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Door deze regelingen wordt de terugverdientijd op uw investering in zonnepanelen korter. Deze regelingen kunt u toepassen bovenop uw reguliere afschrijving.
> Lees meer over Energie-investeringsaftrek (EIA)
> Lees meer over Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Mia en Vamil

Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) profiteert u van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Dat komt bovenop uw gebruikelijke investeringsaftrek. Met de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) kunt u 75% van de investeringskosten afschrijven. Dat kan op een door uzelf te bepalen tijdstip en levert een liquiditeit- en rentevoordeel op.
> Lees meer over de combinatie MIA en Vamil

Video | Van welke belastingvoordelen kan ik gebruik maken?

Video | Moet ik subsidies zelf aanvragen en afhandelen?

 

Subsidies

Salderen

Een kleinverbruiker mag salderen: de dagen dat hij meer opwekt dan hij verbruikt wordt verrekend met de dagen dat hij minder opwekt dan verbruikt. Het doel van een kleinverbruiker is dus precies genoeg zonnepanelen installeren om het jaarverbruik aan energie op 0 te krijgen. Dan hoeft hij geen energie meer af te nemen van de energieleverancier.
> Lees meer over salderen

SDE+

Voor zonnepanelen kunt u ook gebruikt maken van de SDE+ subsidie. Als uw bedrijf een grootverbruikersaansluiting heeft kunt u subsidie krijgen per opgewekt kilowattuur. Het hele proces van subsidieaanvraag tot de installatie van de zonnepanelen kunnen wij voor u regelen.
> Lees meer over de SDE+ subsidie

Jonge Landbouwers

De overheid wil jonge landbouwers onder de 41 jaar stimuleren en ondersteunen. Voor een investering in zonnepanelen kunt u als jonge landbouwer maximaal 20.000 euro subsidie krijgen. Met deze subsidie steunt de overheid agrarisch ondernemers bij een bedrijfsovername met de aanschaf van duurzame investeringen.
> Lees meer over de subsidie Jonge Landbouwers

Asbest eraf, zon erop!

Als u nog asbest op uw stal of loods hebt, dan hebt u tot en met 2024 om dit te laten verwijderen. Vanaf 2025 verbiedt het kabinet namelijk daken die asbest bevatten. Als u ook over zonnepanelen nadenkt, dan is het slim om asbest verwijdering en het plaatsen van zonnepanelen te combineren.

Helaas is deze subsidie is niet meer in heel Nederland aan te vragen.
> Lees hier meer over de subsidie Asbest eraf, zon erop!
> Lees meer over de subsidie ‘Van Asbest naar Duurzam Dak’ in Flevoland