login monitoring login panel

Wilt u meer filmpjes zien? Laat hieronder uw e-mail achter.

Hoe werkt salderen?

15 maart, 2021 door Zonnepanelen op het dak

Als u zich aan het verdiepen bent in zonnepanelen, heeft u er vast wel eens van gehoord: salderen. Salderen is alleen mogelijk voor kleinverbruikers: aansluitingen tot maximaal 3×80 Ampère.

Wekt u meer stroom op dan dat u verbruikt, dan gaat bij salderen dat overschot aan stroom het net op. Op het moment dat u stroom nodig heeft, omdat de zonnepanelen minder opwekken dan dat u verbruikt, onttrekt u weer van het net. Het doel van een kleinverbruiker is precies genoeg zonnepanelen installeren om het jaarverbruik aan energie op 0 te krijgen. U hoeft dan geen energie meer af te nemen van uw energieleverancier.

Als kleinverbruiker kunt u dus geld verdienen door middel van salderen: de stroom die u teruglevert aan het net wordt verrekend met de door u verbruikte stroom.

Salderen na 2023

Deze regeling geldt nog tot 1 januari 2023. Daarna wordt de regeling langzaam afgebouwd. De afbouw van de salderingsregeling houdt in dat opgewekte elektriciteit die wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet niet meer voor 100 procent worden verrekend met de aangekochte elektriciteit.

Eigenaren van zonnepanelen mogen vanaf 2023 ieder jaar 9 procent minder salderen en in 2031 niet meer salderen. In de periode 2023-2030 bedraagt de jaarlijkse afbouw 9 procent, waarna deze van het kalenderjaar 2030 naar 2031 de laatste stap van 28 naar 0 procent maakt om te zorgen dat het salderingspercentage vanaf 2031 daadwerkelijk 0 is.

Lees hier meer over salderen na 2023

 

Bent u grootverbruiker? Dan zijn zonnepanelen alleen interessant met een SDE subsidie.

Wilt u weten wat u kunt verdienen met zonnepanelen op uw dak? Bereken het eenvoudig en snel met de gratis Online Calculator.