Familie Stoop, pluimveebedrijf
Installatie van 2.268 Canadian Solar panelen met een totaal vermogen van 589.680 Wattpiek.
In het Brabantse Raamsdonk staat het pluimveebedrijf van Johan Stoop en zijn zoons. In de zeven stallen lopen zo’n 260.000 vleeskuikens rond. Naast de stallen heeft de familie Stoop 4 hectare grond in gebruik. Ze voeren granen van akkerbouwers uit de regio aan om te mengen met een kernvoer. Een investering in zonnepanelen bleek voor familie Stoop erg interessant.
Een installatie zoals die van Stoop is groot van omvang. Verdeeld over zes daken heeft Zonnepanelen op het dak 2.268 Canadian Solar zonnepanelen geïnstalleerd met 18 ABB-omvormers. De installatie heeft een totaal vermogen van 589.680 Wattpiek. Om de installatie te kunnen realiseren zocht Stoop daarom een bedrijf die is gespecialiseerd in grote projecten: “Ik zocht naar een partner die volumes kan maken. Iemand die tien zonnepanelen kan leggen daar hebben we niets aan. Zo kwamen we bij Zonnepanelen op het dak.”
Expertise
Zonnepanelen op het dak heeft een voorliefde voor complexe projecten. Grote installaties, hoge eisen én (brand)veiligheid zijn elementen waar het bedrijf ruime ervaring mee heeft. Daarnaast vraagt een installatie op een agrarisch bedrijf om specifieke kennis. Het is voor zo’n installatie relevant om bestand te zijn tegen de zware omstandigheden die zich daar voordoen; denk aan stof, zand, vocht en ammoniak.
Bekijk de video
Bekijk hier een interview met Johan Stoop over zijn zonnepaneleninstallatie.
Bewust gebruiker
De motivatie van Stoop om in zonnepanelen te investeren is de verduurzaming van zijn bedrijf. Dat het kosten bespaart en zelfs nog wat oplevert maakte de investering interessant. Stoop is een bewust gebruiker van energie. Zo draait hij het dag-nacht-ritme van zijn kuikens om en bespaart daarmee op de energie die hij nodig heeft om zijn stallen te verwarmen.
Power Management
Tussen de stallen staat een container waarin de 18 ABB omvormers zijn geplaatst. ABB-omvormers worden gekoeld met een enorm koelblok met koelribben. Hierdoor zijn er geen ventilatoren nodig die stof, ammoniak en vuil door de omvormer blazen. Het vermogen van de zonnepaneleninstallatie wordt gemeten door een brutoproductiemeter en vanuit de container verdeeld over het pluimveebedrijf. Het Power Management-systeem bewaakt continu het terug geleverde vermogen naar het net. Dit is vooral van belang wanneer het bedrijf leeg staat bij de wisseling van vleeskuikens en het volledige vermogen terug geleverd wordt aan het net.
Volledige ontzorging
Voor de familie Stoop heeft Zonnepanelen op het dak niet alleen de zonnepanelen geïnstalleerd, maar ook de Asbest eraf, zonnepanelen erop-subsidie aangevraagd, een zwaardere aansluiting en transformator bij Enexis geregeld, plus de brutoproductiemeter voorbereid en aangevraagd om zo de SDE+-subsidie veilig te stellen voor de klant. Stoop: “Ik wil met mijn kippen bezig zijn, niet met zonnepanelen. Zonnepanelen op het dak heeft mij volledig ontzorgd. Dat is heel goed gegaan.”
Meer weten?
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?