login monitoring login panel

Slimme meter zonnepanelen

Als het aan de overheid ligt, heeft iedereen binnenkort slimme meter. Daarom bieden netbeheerders de slimme meter vanaf begin januari 2015 gefaseerd aan huishoudens en bedrijven aan. Als u zonnepanelen aanschaft, adviseert uw netbeheerder meestal om een slimme meter te laten plaatsen. Dit is in veel gevallen niet nodig.

Wat is de slimme meter precies?

Slimme meter zonnepanelenDe slimme meter is een digitale meter die op afstand uit te lezen is door de netbeheerder. De meterstanden hoeven niet meer doorgegeven of geschat te worden, wat zorgt voor een nauwkeurigere eindafrekening. Daarnaast geeft de slimme meter consumenten een beter inzicht in hun verbruik, waardoor ze energie zouden moeten gaan besparen. Ook moet de slimme meter de netbeheerders helpen met het per regio afstemmen van de energiestromen. Volgens de netbeheerders bent u met een slimme meter klaar voor de toekomst.

Is de slimme meter veilig?

Veel mensen zijn tegen de slimme meter vanwege privacyredenen. De slimme meter registreert data en stuurt deze ook door. Het is de vraag hoe veilig dit is en zal blijven. Het is natuurlijk niet fijn als uw verbruiksdata op straat liggen. Als u liever niet heeft dat uw meterstanden automatisch doorgestuurd worden dan kunt u dit stopzetten bij uw netbeheerder.

Slimme meter en zonnepanelen

Als een zonnepanelen installatie gemeld wordt bij de netbeheerder, dan adviseren zij vaak om uw huidige elektriciteitsmeter te laten vervangen door een slimme meter. Hierbij hanteren ze het argument dat teruglevering met uw huidige meter niet gegarandeerd kan worden. In veel gevallen is een meterwissel echter helemaal niet nodig. Ook al dringt uw netbeheerder hier op aan. Bekijk hier of uw huidige meter geschikt is voor teruglevering.

Zonnepanelen op het dak golfplaten dakJe zou verwachten dat de slimme meter zonnepanelen ziet en de opgewekte energie registreert. Dit is echter niet het geval. De slimme meter houdt weliswaar vier verschillende standen bij (verbruik-laag, verbruik-hoog, teruglevering-laag, teruglevering-hoog), maar uw directe verbruik van de opgewekte energie wordt niet geregistreerd.

Als uw zonnepanelen energie opwekken die u direct gebruikt, dan zal er niets aan het net worden teruggeleverd en registreert de slimme meter dit dus niet. Alleen de opgewekte energie boven uw eigen verbruik wordt in een telwerk bijgehouden. De slimme meter ziet dus wel wat er wordt teruggeleverd aan het net (net als de meeste oudere meters), maar ziet niet wat zonnepanelen aan stroom produceren. Dit kan wel gerealiseerd worden met een monitoringsysteem.

Oude meter houden bij zonnepanelen?

Als uw huidige meter gewoon geschikt is voor teruglevering, waarom zou u dan een slimme meter laten plaatsen? Een slimme meter in combinatie met zonnepanelen heeft namelijk geen voordelen ten opzichte van andere geschikte meters. Met het oog op eventuele wijzigingen in de salderingsregeling is het wellicht ook verstandig om de netbeheerder zo min mogelijk inzicht in uw verbruik en teruglevering te geven. Dit pleit voor behoud van uw oude meter.

De terugleveringsregistratie van de slimme meter werkt hetzelfde als bij de oude Ferrarismeter (draaischijfmeter). Als u uw oude meter behoudt, dan houdt u uw data ook nog eens in eigen hand.

Ons advies is dus: als u een meter hebt die geschikt is voor teruglevering, laat deze dan niet vervangen door een slimme meter.