Zonnepanelen installaties: waar let je op?
Snel naar:
Waarom zonnepanelen?
Met zonnepanelen wordt u zelf energieleverancier. Zonnepanelen zetten zonlicht om in energie. Het hele jaar door. Eigenlijk zouden zonnepanelen ook lichtpanelen kunnen heten. Hoewel de zon in Nederland niet elke dag volop schijnt, zijn zonnepanelen in Nederland dus toch heel interessant.
De door u opgewekte stroom kunt u zelf gebruiken of terugleveren aan het elektriciteitsnet. Bovendien zijn er interessante subsidies en regelingen om de investering in zonnepanelen extra aantrekkelijk te maken. Behalve dat zonnepanelen dus goed zijn voor het milieu, zijn ze ook goed voor uw eigen portemonnee. Daarnaast stijgt vaak de waarde van uw bedrijf, omdat uw energielabel beter wordt.
Meer video’s:
Wat is de toekomst van zonnepanelen?
Een zonnepanelen installatie is een behoorlijke investering die zeker 25 tot 35 jaar goed moet werken.
Zijn zonnepanelen het asbest van de toekomst?
Zonnepanelen bestaan namelijk voor het grootste gedeelte uit silicium. Silicium is gemaakt van zand, na zuurstof het meest voorkomende element op aarde. De energie die wordt gebruikt om zonnepanelen te produceren, is in één à twee jaar weer geproduceerd met de panelen. En dat terwijl een paneel een levensduur van 25 tot 30 jaar heeft.
Zonnepanelen zijn dus van zichzelf al erg milieuvriendelijk. Daarnaast betaalt Zonnepanelen op het dak BV voor elk paneel die we installeren nu al een verwijderingsbijdrage aan Stichting OPEN. Daarmee zorgen we ervoor dat de installaties nooit het asbest van de toekomst worden.
2% zonne-energie is voldoende voor compleet jaarverbruik Nederland
De zon levert 9.000 keer zoveel energie als de totale energiebehoefte van de hele wereld. In Nederland ‘levert’ de zon 50 keer zoveel energie als ons hele jaarverbruik aan energie. Als we dus slechts 2% van de beschikbare zonne-energie omzetten in stroom hebben we ons complete jaarverbruik in groene energie. Op dit moment wekken we maar zo’n 6 a 7 procent van ons jaarverbruik op met zonnepanelen. In de toekomst ligt er dus nog een enorme potentie om stroom op te wekken uit zonne-energie.
Zonnepanelen zullen volgens de minister Ollongren van Binnenlandse Zaken in het jaar 2050 ‘het nieuwe normaal’ in ons landschap zijn.
Hoe werkt een zonnepanelen installatie?
Een zonnepanelen installatie bestaat uit een AC-gedeelte (wisselstroom) en een DC-gedeelte (gelijkstroom). Een zonnepaneel levert namelijk gelijkstroom die door een omvormer wordt omgezet naar het voor ons bruikbare wisselstroom.
Een zonnepanelen installatie bestaat uit:
Zonnepanelen: Er zijn veel verschillende zonnepanelen. Zonnepanelen op het dak BV kiest altijd voor kwaliteit. Daarom werken wij alleen met Canadian Solar. Een van de beste kwaliteit panelen ter wereld.
Omvormer: Er zijn verschillende soorten omvormers. Traditionele string-omvormers en Power Optimizers. Door met SolarEdge Power Optimizers te werken halen we de hoogste rendement uit uw installatie.
Bevestigingsmaterialen: Een goede montage van zonnepanelen is van levensbelang. De veiligheid van uw bedrijf is altijd prioriteit. Gelukkig hebben wij jarenlange ervaring. Zowel bij agrarische bedrijven als bij platte bedrijfspanden. Wij weten dat een agrarisch bedrijf hoge eisen stelt aan een zonnepanelen installatie. Daarom werken altijd met betrouwbare bevestigingsmaterialen en werken wij volgens de NEN 1010 norm. Daarnaast wordt elke installatie geïnspecteerd volgens de SCIOS Scope 12-methode.
Kabels: Kabels vervoeren de opgewekte energie naar de meterkast. Dikkere kabels zijn veiliger, gaan langer mee en verliezen minder energie. Ook het afwerken van de kabels is belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan waterdicht afwerken van dakdoorvoeren en het voorkomen van kabellussen. Kabellussen kunnen elektromagnetische velden veroorzaken. Soms hebben mens en dier daar last van en het kan de kans op blikseminslag vergroten.
Meterkast: In uw meterkast verandert het een en ander. Afhankelijk van de grootte van uw installatie plaatsen we schakelaars, stroomverdelers, zekeringen, nieuwe groepen, een aardlekschakelaar en in sommige gevallen een bruto productiemeter.
Monitoring systeem: Veel installatiebedrijven bieden optioneel een monitoring systeem aan. Bij Zonnepanelen op het dak BV heeft u altijd real life monitoring. Het gaat immers om de opbrengst van uw panelen. En dat niet alleen: wij bieden u altijd opbrengstgarantie aan.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Een dak is al snel geschikt voor zonnepanelen. Er zijn een aantal verschillende mogelijkheden voor het installeren van zonnepanelen. Zonnepanelen op het dak BV heeft veel ervaring met zowel platte als schuine daken, zoals golfplaten daken of stalen daken met sandwich panelen.
Uiteindelijk draait het om de opbrengst, niet om de grootte van uw dak. Een dak hoeft ook niet per se op het zuiden te liggen om een goede opbrengst te halen. Teveel schaduw op uw dak heeft wel een negatief effect op de opbrengst van een zonnepanelen installatie.
Gezien de effecten van grote zonnepanelenvelden op kwetsbare natuur, het bodemleven, koolstofgehalte in de bodem en het landschap, kunnen we het beste “eerst daken benutten voor zonnepanelen,” zegt ook minister Kajsa Ollongren.
Hoe bereken je de opbrengst?
De opbrengst van zonnepanelen is vooral afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht dat op de panelen valt. Maar er spelen veel meer factoren een rol bij de opbrengst.
- Wattpiek: Het vermogen van de zonnepanelen. De meeste zonnepanelen hebben een vermogen van tussen de 340 en 410 Wp per paneel.
- Locatie: Het westen van Nederland heeft meer zonuren dan het oosten van Nederland.
- Dakoppervlakte: Hoe groter dak, hoe meer ruimte voor panelen.
- Schaduw: Schaduw heeft een negatief effect op de opbrengst van panelen. Maar met het juiste legplan en door SolarEdge Power Optimizers te gebruiken, kunt u ook met schaduw op uw dak een hoge opbrengst opwekken.
- Hellingshoek: De hellingshoek van het dak, of bij een plat dak de hellingshoek van het frame waar de panelen op geïnstalleerd worden, bepaald onder welke hoek de zon op de panelen schijnt.
- Oriëntatie: Een dak hoeft niet per se op het zuiden te liggen. Bij een dak met een niet al te grote hellingshoek schijnt de zon bijvoorbeeld ook voldoende op een dak die op het noorden ligt. Een andere mogelijkheid is een ‘oost-west’-opstelling, waardoor de zonuren gedurende de dag over de panelen verdeeld wordt.
Met alle variabelen in beeld maken we een professioneel legplan met een bijbehorende verwachte opbrengst. We hebben zoveel ervaring met het maken van deze berekeningen, dat we een minimale opbrengstgarantie geven.
Met de Online Calculator kunt u zelf een aantal variabelen invullen, waar een voorlopige opbrengstverwachting uitrolt. Deze Online Calculator is geheel gratis en vrijblijvend in te vullen.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is afhankelijk van hoeveel stroom je verbruikt. Stroomverbruikers zijn in te delen in kleinverbruikers en grootverbruikers.
- Kleinverbruikers hebben een aansluiting van maximaal 3x80A (ampère).
- Grootverbruikers hebben een aansluiting groter dan 3x80A (ampère).
Een kleinverbruiker mag salderen: de dagen dat hij meer opwekt dan hij verbruikt wordt verrekend met de dagen dat hij minder opwekt dan verbruikt. Het doel van een kleinverbruiker is dus precies genoeg zonnepanelen installeren om het jaarverbruik aan energie op 0 te krijgen. Dan hoeft hij geen energie meer af te nemen van de energieleverancier.
- Let op: de salderingsregeling geldt nog tot 1 januari 2023, daarna wordt hij stapsgewijs afgebouwd.
Een grootverbruiker kan per opgewekte kWh subsidie krijgen. Daarnaast kan hij alle stroom die hij niet zelf verbruikt terugleveren (verkopen) aan het net. Een grootverbruiker wordt daardoor zelf een energieleverancier. Voor een grootverbruiker is het daarom interessant zoveel mogelijk zonnepanelen te installeren.
Hoe kies ik voor kwaliteit?
Er zijn zoveel aanbieders van zonnepanelen dat u gemakkelijk door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom heeft Zonnepanelen op het dak BV op basis van praktijkervaring en Duits onderzoek de beste productkeuzes voor u gemaakt.
De combinatie Canadian Solar zonnepanelen en SolarEdge Power Optimizers levert het hoogst aantal kilowattuur in Nederland.
De omstandigheden van een agrarisch bedrijf stellen hoge eisen aan de kwaliteit van de zonnepanelen installaties. Dat begrijpen wij als geen ander. Bovendien zijn onze klanten druk met hun bedrijf. Ze willen een zonnepaneleninstallatie die ongestoord werkt en een zo kort mogelijke terugverdientijd heeft.
Maar een zonnepaneleninstallatie is meer dan alleen zonnepanelen en omvormers. De invloed van een kwalitatieve installateur is erg groot op het uiteindelijke rendement van een zonnepaneleninstallatie. Ga alleen in zee met installateurs die uitsluitend gebruik maken van materialen van de allerhoogste kwaliteit, die goede garanties bieden en werken volgens Scope 12 normering.
Bewaking en monitoring opbrengst
Goede monitoring van zonnepanelen is essentieel. Een zonnepaneleninstallatie heb je namelijk voor de opbrengst. Bij Zonnepanelen op het dak BV wordt een installatie altijd opgeleverd met real-time monitoring. Een zonnepaneleneigenaar kan altijd eenvoudig via een app op een smartphone of via internetbrowser op een computer zijn opbrengst bijhouden.
Voor sommige bedrijven is het interessant om een opbrengstmonitor zichtbaar te hebben hangen. Daarmee geef je de duurzaamheid van je bedrijf op een leuke manier weer aan bijvoorbeeld klanten, shareholders, leveranciers, werknemers of studenten.
Zonnepanelen op het dak BV bewaakt en monitort zelf ook alle opgeleverde installaties. Als een installatie een storing heeft of plotseling minder opbrengt zien wij dat direct. Vanaf afstand kunnen wij Power Optimizers resetten. Online monitoring betekent automatisch ook minder servicebezoeken, kortere servicebezoeken en dus een hogere uptime.
Video | Kan ik de stroomopbrengst van mijn zonnepanelen inzien?
- SolarEdge Power Optimizers met monitoring op paneelniveau
- Solar-Log, online monitoringsysteem voor installaties met stringomvormers
Welke belastingvoordelen en subsidies zijn er voor zonnepanelen?
Er zijn een aantal manieren om de investering in zonnepanelen op uw dak financieel aantrekkelijker te maken.
Belastingvoordeel
Er zijn een aantal belastingaftrek regelingen waarmee je de terugverdientijd van zonnepanelen inkort. Bijvoorbeeld de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).
Subsidies
Voor grootverbruikers zijn zonnepanelen alleen interessant met een subsidie. De meest bekende subsidie is de SDE+ subsidie. Hiermee krijgt u per opgewekte kWh een bedrag subsidie het opwekken van duurzame energie te stimuleren.
Zakelijk lenen
Bij de aanschaf van grote zonnepaneleninstallaties is zakelijk lenen of leasen erg gebruikelijk. Ook in de agrarische sector. Meer informatie over de voordelen en mogelijkheden van zakelijk leasen van zonnepanelen lees je hier.
- Moet ik subsidies zelf aanvragen en afhandelen?
- Wat komt er kijken bij een SDE subsidie?
- Van welke belastingvoordelen kan ik gebruik maken bij de aanschaf van zonnepanelen?
Zijn zonnepanelen brandgevaarlijk?
TNO heeft in opdracht van RVO in april 2019 onderzoek gedaan naar een aantal incidenten met brand bij zonnepanelen. Uit het onderzoek blijkt dat onvakkundige installatie de meestvoorkomende oorzaak is. Een onvakkundige installatie kan leiden tot overgangsweestanden, interne vlambogen, warmteontwikkeling en uiteindelijk brand.
Zonnepanelen op het dak BV hecht grote waarde aan de veiligheid van onze installaties en uw bedrijf.
Op het gebied van brandveiligheid zijn er een aantal zaken die wij bij al onze installaties toepassen:
- Wij werken uitsluitend met de merken Canadian Solar en SolarEdge. Merken die zich bewezen hebben. Ze zijn van hoge kwaliteit en voldoen aan allerlei veiligheidsvoorschriften, certificaten en garanties.
- SolarEdge is voorzien van vlamboogdetectie. Bij het ontstaan van een vlamboog schakelt het systeem direct uit. Een vlamboog ontstaat bijvoorbeeld als losse draden of kabels contact maken en vonken of ontlading veroorzaken. Dit kan op bijvoorbeeld veroorzaakt worden door ongedierte. De verwachting is dat vlamboogbeveiliging in de toekomst in Nederland verplicht wordt.
- Wij werken standaard met extra dikke (en dus extra veilige) dubbel geïsoleerde en gecertificeerde kabels.
- Wij werken altijd volgens de normen van NEN1010 (dat is niet verplicht en doen veel installateurs niet).
- We doen nooit aan cross mating: het verbinden van het ene merk stekker met een andere merk stekker.
- We houden rekening met de kabels dat ze geen inductielus vormen (magnetisch veld waar mens en dier soms last van ervaren en wat bliksem kan aantrekken) of storing veroorzaken met andere apparaten in uw bedrijf.
- Alle kabels en omvormers worden bij ons tegen overbelasting en kortsluiting gezekerd.
Tegelijk is het de invloed van media dat branden bij zonnepanelen ineens meer lijkt voor te komen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat in heel 2018 slechts 23 brandincidenten bekend zijn. Ter vergelijking zijn in datzelfde jaar meer dan 170.000 nieuwe installaties opgeleverd.
Is mijn hoofdaansluiting zwaar genoeg?
In sommige gevallen is de hoofdaansluiting niet zwaar genoeg. U wilt bijvoorbeeld meer stroom opwekken dan de hoofdaansluiting aan kan.
‘Verzwaren is toch heel duur?’
U kunt de hoofdaansluiting van uw meterkast verzwaren, zodat uw hoofdaansluiting meer energie kan vervoeren. Een verzwaring van de hoofdaansluiting kan in de kosten lopen. Maar als u die kosten vergelijkt met de totale investering en het totale rendement over lange termijn, dan kan een ‘dure’ verzwaring toch heel interessant zijn. Ten onrechte denken veel mensen dat door een benodigde verzwaring zonnepanelen niet meer interessant zijn.
PowerManagement
Een andere mogelijke oplossing is PowerManagement. Het PowerManagement systeem van Zonnepanelen op het dak BV maakt het mogelijk meer Wattpiek vermogen te installeren dan de hoofdaansluiting in de meterkast aan kan. PowerManagement beveiligt de hoofdzekering in de meterkast tegen overbelasting van hoge pieken terug geleverde stroom bij veel zon.
Ik heb al een SDE+ beschikking
Een ondernemer die SDE+ subsidie toegekend heeft gekregen, heeft goud in handen. Met een SDE+ subsidie verdient hij drie keer geld. Een investering in zonnepanelen kan 15 jaar lang 109% rendement per jaar opleveren. Een kans om niet zomaar te laten schieten.
Bent u ondernemer, heeft u al een SDE+ subsidie en wilt u meer weten over hoe groot rendement u kan halen uit een investering in zonnepanelen op uw dak? Wij zijn een zeer ervaren zonnepanelenspecialist en hebben inmiddels meer dan 800 grote zonnepaneleninstallaties in Nederland geplaatst. Klik hier voor meer informatie of vraag direct vrijblijvend een offerte op.
Tot slot
Aan zonnepanelen op een boerderij worden hoge eisen gesteld. Door omstandigheden als stof, zand, vocht en ammoniak hebben zonnepaneleninstallaties het zwaarder te verduren. Zonnepanelen op het dak BV uit Barneveld biedt agrariërs en ondernemers daarom kwaliteit zonnepanelen met een hoge opbrengstgarantie, waarbij al het werk uit handen wordt genomen.
Online Calculator
Wilt u eenvoudig en snel berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft en wat u zelf kunt opwekken aan energie? Vul dan gratis en vrijblijvend onze Online Calculator in of vraag een offerte aan.