Zonnepanelen schoonmaken
Veel fabrikanten van zonnepanelen stellen dat reinigen van zonnepanelen niet noodzakelijk is. Als de zonnepanelen schuiner staan dan 10 graden gebeurt het schoonmaken door de regen. Zonnepanelen zijn inderdaad “zelf reinigend”. In Nederland regent het regelmatig en ‘s morgens zorgt ochtenddauw voor een laagje water.
Toch blijkt in de praktijk dat er wel degelijk vervuiling optreedt door vogelpoep, fijnstof, zand en ander vuil. Onze klanten hebben agrarische bedrijven waar extra vervuiling door stof, ammoniak, vocht, soja en andere bestanddelen uit veevoer optreedt.
Door vervuiling neemt het rendement van zonnepanelen af. Om de maximale opbrengst uit zonnepanelen te halen is regelmatig schoonmaken belangrijk.
Waarom zonnepanelen schoonmaken
Vervuiling van zonnepanelen kan verschillende oorzaken hebben. Vogelpoep, stof, zand, bladeren en ander vuil zorgen voor minder licht op de panelen waardoor er minder stroom wordt geproduceerd. Ook de omgeving waar de zonnepanelen geïnstalleerd zijn kan in meer of mindere mate vervuiling veroorzaken. Voorbeelden zijn: fijnstof van een snelweg, stof door akkerbouw, vogels uit een naburig natuurgebied en agrarische bedrijven in de buurt.
Onderzoek vervuiling zonnepanelen
Meerjarig onderzoek uitgevoerd door de Hochschule für Techniek und Archtektur in Burgdorf (Zwitserland) toont tot 13,8% verlies in opbrengst door vervuiling. Onderzoek van de Hochschule Albstadt-Sigmaringen (Duitsland) naar vervuiling van 700 m2 zonnepanelen op een agrarisch bedrijf toont zelfs een verlies van 32% aan.
Vervuiling zonnepanelen bij agrarische bedrijven
Al onze klanten zijn bedrijven in de agrarische sector met veel vee en akkerbouw. Per soort agrarisch bedrijf is de vervuiling van de zonnepanelen verschillend. Vrijwel alle bedrijven met vee hebben te maken met ammoniak uitstoot. Pluimvee en geiten bedrijven produceren meer stof dan andere bedrijven. Akkerbouw bedrijven hebben minder vervuiling door ammoniak, maar hebben weer meer last van stof en zand. Het ligt voor de hand dat zonnepanelen op stallen en loodsen van agrarisch bedrijven meer vervuilen dan zonnepanelen op woningen.
Onze ervaring met zonnepanelen schoonmaken
Eind 2014 hebben wij bij één van onze klanten, een pluimvee bedrijf uit Barneveld, een test gedaan met zonnepanelen schoonmaken. Met een schoonmaakrobot is de helft van de zonnepanelen installatie schoongemaakt, de andere helft is niet gereinigd. Bij deze test reed de robot door middel van zuignappen over de zonnepanelen waarbij de panelen een zachte draaiende borstel werden gereinigd. Het water wat wordt gebruikt wordt met een osmose filter gefilterd. Er wordt uitsluitend osmose gefilterd water gebruikt zonder reiniging- of oplosmiddelen.
Omdat al de opbrengsten van al onze zonnepanelen installaties op afstand worden bewaakt kunnen wij eenvoudig vaststellen of het schoonmaken van de zonnepanelen effect heeft.
De zonnepanelen installatie van de schoonmaak test was ruim 1 jaar in gebruik en liet na het schoonmaken van de zonnepanelen een 7% hoger rendement zien.
Zonnepanelen schoonmaken test pluimveebedrijf
Hieronder staan 2 filmpjes van het schoonmaken van zonnepanelen bij pluimveebedrijf in Barneveld. De zonnepanelen zijn schoongemaakt met een robot die met osmose gefilterd water de zonnepanelen reinigt. Na het schoonmaken van de zonnepanelen is er een opbrengst verbetering van 7% gemeten.
Tips bij schoonmaken van zonnepanelen
- Controleer zonnepanelen 4 keer per jaar op vervuiling
- Controleer voor het schoonmaken de zonnepanelen op scheurtjes en breuk
- PAS OP: Er kunnen hoge spanningen en lekstromen op de zonnepanelen staan!
- Koppel alle zonnepanelen strings los van omvormers
- Draag geïsoleerde handschoenen
- Laat reiniging uitvoeren door een professioneel bedrijf
- Wanneer u zelf reinigt: werk veilig met valbeveiliging, hoogwerker of steiger!
- Gebruik zacht osmose gefilterd water.
Afraders zonnepanelen reinigen
- Loop nooit over de zonnepanelen
- Gebruik geen hogedrukreiniger
- Gebruik geen schuurmiddel en schuursponsjes
- Gebruik geen ontvettingsmiddel
- Geen koud water op zonnepanelen in de zomer of tussen 10.00 – 15.00 uur
- Gebruik geen water uit eigen waterbron (i.v.m. ijzer/roest).